ryzec peprný (Lactarius piperatus)

ryzec peprný - Foto ID 17734


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Okolí Mladé Vožice
15.Srpen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


ryzec peprný:

Ryzec peprný patří k velmi hojným ryzcům objevujícím se nejdříve koncem června a rostoucím především přes léto, často v sušším období, kdy v lesích o žádnou jinou houbu nezakopneme. Vyrůstá nejčastěji pod habry a buky, nalézt jej však můžeme pod některými dalšími listnáči a dokonce i v kyselých smrčinách.
Vyznačuje se celistvě bělavými plodnicemi s charakteristickými znaky v podobě velkých vmáčklých až nálevkovitých klobouků, hustých a nízkých lupenů, válcovitého, plného a pevného třeně a ostře palčivého, bělavého a neměnného mléka.
Zaměnit se dá za některé jiné druhy nejedlých bílých ryzců, například za ryzec plstnatý (Lactarius vellereus), který se liší částečně jiným vzhledem a nemá ostře palčivé mléko, nebo za ryzec osikový (Lactarius controversus), jenž vyrůstá pod topoly, případně vrbami a liší se víceméně jinou barvou lupenů a ve stáří jiným povrchem klobouku. Další možnost záměny představují holubinka akvamarínová (Russula chloroides) a holubinka bílá (Russula delica).

Kuchyňské využití: Přestože se v některých atlasech uvádí jako nejedlý nebo nepříliš chutný, je po některých speciálních úpravách využitelný.
Velmi chutný je osmahnutý se slaninou, která z něho dokáže vytáhnout jeho ostře palčivou chuť.





ryzec peprný - Fotografie (2):
(Lactarius piperatus)
Foto ID 16360
(Lactarius piperatus)
Foto ID 16359


ryzec peprný - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

ryzec osikový (Lactarius controversus):

Ryzec peprný má ostře palčivé mléko a jeho povrch klobouku narozdíl od ryzce osikového nerůžoví ani nečervená.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.