smrž jedlý (Morchella vulgaris)
smrž jedlý - Foto ID 8074
Pravidla a podmínky užití fotografií
Fotografie není online – nutné objednat e-mailem
smrž jedlý:
Smrž jedlý poznáme podle šedohnědých, později okrově žlutých, většinou kulovitých klobouků, které charakterizují nepravidelně uspořádané jamky s žebry, jež na poraněných místech lehce červenají. V mládí bývají plodnice šedohnědé, ovšem v dospělosti se jejich zbarvení mění v okrové, a potom se dají snadno zaměnit za smrž obecný (Morchella esculenta). Někteří odborníci dokonce tyto dva druhy slučují, podobně jako smrž kuželovitý se smržem vysokým.Smrži jedlému se daří na hlinitopísčitých půdách v prosvětlených hájích, zahradách, parcích a sadech, kde vyrůstá pod některými druhy listnáčů, s oblibou pod jasany. Objevuje se od počátku dubna a někdy se dá nalézt ještě koncem května.
Využití: Patří k vynikajícím, vyhledávaným houbám a na topinkách je snad bezkonkurenční. Stačí plodnice nakrájet na plátky, lehce je orestovat na másle, posolit a takto přidat na topinku.
Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.
Odkazy: Atlas hub | Otrava houbami | Glucamedic | Horoskopy | Lunární Kalendář | Calendar | Astro-Seek | Další odkazy